Articles

Το 2o ΓΕΛ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ «1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ»!!!!

Το σχολείο μας συμμετείχε στον Διαγωνισμό με ένα projectπου σχεδίασε και υλοποίησε μια ομάδα μαθητών μας, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση της εκλεκτής εκπαιδευτικού του σχολείου μας, κ. Μπούλιαρη Γεωργίας.

Η ομάδα αυτή αυτή φέρει το όνομα «Flash_AA»  και τα μέλη της είναι οι μαθητές της Β τάξης του Λυκείου μας   1o brabeiob-b

 yellow dot  Βασιλειάδης Βασίλειος    
           yellow dot  Κοκκίνης Ευάγγελος
           yellow dot  Κλέιντι Οσμάνι

          και η συντονίστρια/ καθηγήτρια Φυσικής  κα Γεωργία Μπούλιαρη     

Με αφορμή τον πρώτο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Δημιουργικότητας του Δήμου Σαρωνικού στη θεματική ενότητα « ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ- ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι μαθητές μας ενεργοποιήθηκαν, ξεδίπλωσαν τις ιδέες τους και παρατηρώντας την ανάγκη ύπαρξης ενός αυτοματοποιημένου συστήματος πρόβλεψης πυρκαγιών προχώρησαν στην υλοποίηση μίας τέτοιας κατασκευής.

Χρησιμοποίησαν μικροελεγκτή MicroBIit , σένσορες υγρασίας- θερμοκρασίας, ανεμόμετρο και την γλώσσα προγραμματισμού micropython , με σκοπό να υπολογίζουν τον δείκτη επικινδυνότητας FDI (FireDangerIndex). Ο αλγόριθμός τους συλλέγει τα δεδομένα, τα επεξεργάζεται και εμφανίζει σε μια οθόνη LCD το επίπεδο κινδύνου, το οποίο προκύπτει από μετρήσεις μιας ώρας καθώς και online μετρήσεις θερμοκρασίας , υγρασίας και ταχύτητας ανέμου. Ακόμα στην οθόνη θα εμφανίζονται και σε πραγματικό χρόνο τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, τα οποία έχουμε συλλέξει.

Με την βοήθεια του τεχνικού συμβούλου και πρώην μαθητή του σχολείου μας κ. Φάνη Μπάϊκα και νυν μεταπτυχιακού φοιτητή του Πολυτεχνείου της Αγγλίας ( Nottingham) οδηγήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.   1o brabeio-a

Με βάση τη συγκεκριμένη χαμηλού κόστους (περίπου 110 ευρώ) πειραματική μελέτη, η πρότασή τους στον Δήμο Σαρωνικού έγκειται στην εγκατάσταση και χρήση του συστήματος-κατασκευής σε αρκετά κεντρικά σημεία της περιοχής με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών στο θέμα των πυρκαγιών.

         Έτσι, εκπληρώθηκε ο βασικός στόχος του Διαγωνισμού αυτού, αφού γεννήθηκε μία ιδέα με υλοποιήσιμη εφαρμογή που θα κάνει τη ζωή του δημότη ευκολότερη και τον Δήμο πιο «Έξυπνο»!!

         Εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας εκφράζω τον θαυμασμό και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα «Flash_AA» που μας έκανε περήφανους για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και την επιτυχία τους!!

        Ευχαριστώ πολύ τη κ. Μπούλιαρη η οποία όπως πάντα δουλεύοντας ακούραστα και αθόρυβα, αφιερώνοντας πολύ από τον προσωπικό της χρόνο, καταθέτοντας την ψυχή της, μέσα από εκπαιδευτικά-επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα, βοηθάει τους μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να εξοπλίζονται με εφόδια ζωής και να επιτυγχάνουν τους στόχους που βάζουν!

        Γιατί μέσα από τέτοιες προσπάθειες και την εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά μας μαθαίνουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό που διαρκώς αλλάζει και να προσαρμόζονται δημιουργικά ώστε να οικοδομούν στέρεα το μέλλον τους και να είναι ευχαριστημένα και ευτυχισμένα! Εύχομαι από καρδιάς, πάντα επιτυχίες στα παιδιά μας σε κάθε προσπάθειά τους και καλή τους πρόοδο!!! Να είναι μάχιμα σε κάθε πρόκληση της ζωής και νικητές!!!

Η ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑ

Φιλίππα Μαργιόρα