Articles

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής & Καινοτομίας FIRST® CHAMPIONSHIP GREECE 2021 – GAME CHANGERS - 2ο βραβείο Αναγνώρισης Προπονητών

Μαθητές του σχολείου μας, του Λυκείου Αναβύσσου και του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων ένωσαν τις δυνάμεις τους στη μεικτή ομάδα Ρομποτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σαρωνικού με το όνομα SA-ROBOTS και συμμετείχαν με  υποτροφία, στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας  εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ρομποτικής /STEM με τίτλο: «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής & Καινοτομίας FIRST® CHAMPIONSHIP GREECE 2021 – GAME CHANGERS» του Φιλεκπαιδευτικού, μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δράση για την Εκπαίδευση Eduact για μαθητές/-τριες Π.Ε. και Δ.Ε. – σχολικό έτος 2020-2021

Ο διαγωνισμός First LEGO League Challenge με τίτλο RePlay, που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι μία πρόκληση με τρία μέρη: 
yellow dot Innovation Project
yellow dot Robot Game (Robot design και Robot Performance),
 
yellow dot Core Values (Παρουσίαση καινοτόμου λύσης επί του
 προβλήματος που εντοπίσαμε στην κοινότητα, σχεδιασμός/προγραμματισμός ρομπότ και απόδοση, βασικές αξίες που διέπουν την ομάδα - ανακάλυψη, καινοτομία, αποτελεσματικότητα, συμπερίληψη, συνεργατικότητα, διασκέδαση).

Το ταξίδι αυτό πρόσφερε πολλές συγκινήσεις, χαρά, κούραση, γνώσεις κι εμπειρίες στους μαθητές μας που συμμετείχαν κι ολοκληρώθηκε στις 29/30 Μαΐου 2021 με την απονομή του 2ου βραβείου Αναγνώρισης Προπονητών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας στην κ. Καίτη Ζηνέλη προπονήτρια –μέντορα της ομάδας, βραβείο που ανήκει σε όλη την ομάδα, στους μαθητές-αθλητές και των τριών σχολείων: Λάζαρο Χατζημιχαηλίδη, Γεώργιο Κουτουδάκη, Ζωή Φιροπούλου και Χαρίκλεια Κουτουδάκη, που με τη δέσμευσή τους, τη στοχοθεσία, την εργατικότητα, τη νοητική ευελιξία και την αποτελεσματικότητά τους πέτυχαν αυτή την τόσο σημαντική διάκριση της ομάδας!

Η φύση των παραδοσιακών αθλημάτων αλλάζει! Σε κάθε άθλημα χρησιμοποιούμε το μυαλό, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την κριτική σκέψη, τόσο όσο χρησιμοποιούμε και τους μυς μας.

Το θέμα της πρόκλησης με τίτλο GAME CHANGERS, έχει στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες όλων μας για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που παίζουμε, κινούμαστε και αθλούμαστε. Να ανεβάσουμε ψηλά την ομάδα μας και να κατακτήσουμε τους προσωπικούς μας στόχους μέσα από το μοναδικό άθλημα όπου κάθε έφηβος μπορεί να γίνει πρωταθλητής, τη ρομποτική!

Η ομάδα μας συμμετείχε στην πρόκληση προγραμματίζοντας το αυτόνομο ρομπότ που σχεδίασε κι εκτελούσε συγκεκριμένες αθλητικές αποστολές   για να σκοράρουμε πόντους στη θεματική πίστα (Robot Game), προτείνοντας λύση στο πρόβλημα που ανιχνεύσαμε (Project Καινοτομίας) λειτουργώντας πάντα με τις θεμελιώδης αξίες (Core Values).

Η προπονήτρια – μέντορας της ομάδας,  καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Καίτη Ζηνέλη, εκπαιδευτικός του σχολείου μας, βοήθησε τα παιδιά,  μέσα από τις συναντήσεις που έγιναν εξ αποστάσεως  στην πλειοψηφία τους λόγω των υγειονομικών  μέτρων,  να κατανοήσουν τον σκοπό τους, να συνεργαστούν στην  ομάδα τους και να  δημιουργήσουν το δικό τους νέο πρωτοποριακό projectΚαινοτομίας βασισμένο στη θεματική  πρόκληση“GAME CHANGERS Season”: την εφαρμογή SPORTIVE UP ως δική  τους πρόταση  για  λύση στο πρόβλημα της ενθάρρυνσης της  αθλητικής δραστηριοποίησης  με ασφάλεια και εποπτεία, για άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργά, στοχεύοντας στο ευ ζην!

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε hybrid συνθήκες, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, συνδυάζοντας σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ανάπτυξης του προγράμματος η ομάδα συμμετείχε σετηλεδιασκέψεις, σεμινάρια έχοντας τεχνική και ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε φάση της προετοιμασίας.

Η πορεία της ομάδας παρουσιάστηκε στ Paraktios.gr  Μπορείτε να δείτε https://www.facebook.com/watch/live/?v=784377909105546&ref=watch_permalink